Het gaat hier om de eerste voorbereidingen die buiten de caviastal plaatsvinden. De echte voorbereidingen zijn al begonnen tijdens het voorgaande seizoen door fokberen en zeugen bij elkaar te plaatsen.

Geboren cavia’s hebben een eerste, tweede en soms een derde eigen selectie ondergaan. Dieren die het meest voldoen aan standaard zoals deze is gedefinieerd door de vereniging Kleindieren  Liefhebbers Nederland (KLN) zijn aangehouden. Andere jonge dieren zijn verhuist als knuffelcavia naar nieuwe liefhebbers.

Van de overgebleven jonge dieren binnen de stal zijn er 16 naar de jongdierendag afgevaardigd. Van de elke kleurslag in de stal (zwart, buff, crème en wit rood-oog) was dit een zeug en beer in de leeftijdsklasse C (drie tot zes maanden) en B (zes tot negen maanden).

Tijdens de keuring die anders dan bij tentoonstellingen vrij toegankelijk is, worden de jonge dieren beoordeeld naar de eerder genoemde KLN standaard voor cavia’s.

Erg tevreden kunnen wij terugkijken op een geslaagde keuring. De resultaten, vijfmaal Fraai (F) en elf keer een Zeer Goed (ZG). Tijdens de prijsuitreiking kregen wij de prijzen voor beste cavia C klasse, beste cavia B klasse en beste cavia van deze keuring.

Vol vertrouwen gaan wij het verdere tentoonstellingsseizoen in die voor ons loopt van Oktober met de   verenigingstentoonstelling van Dodewero tot en met de Nationale Champion Show in Januari 2018.