Loading…

Caviastal Monster & Co

Onze Caviastal is ontstaan tussen de kassen van de “glazenstad” en het Noordzeestrand in het Westlandse Monster en heeft het de naam Caviastal Monster & Co gekregen. Na een verhuizing is de Caviastal terecht gekomen in het Gelderse/Achterhoekse Aalten, alwaar de dieren niet meer het  “Penthouse “ bewonen, maar een eigen ruimte op de begane grond. Iets wat niet veranderd is de vertrouwde Caviastal naam “Monster & Co”.

In 1998 zijn we voor het eerst begonnen met de Cavia hobby. Wat begon met twee gladhaar Buff cavia’s die mijn zoon Kevin kreeg van zwager Kees, is toen uitgegroeid naar een gladhaar caviastal met vier kleurslagen (Buff, Crème, Wit en Zwart) in het Gelderse Betuwe. Met veel plezier hebben we met het gezin kunnen genieten van de hobby door de hobbymatige fok en de verschillende vereniging, provinciale en landelijke kleindiereshows. Door omstandigheden kwam er, aan het begin van deze eeuw, een (tijdelijk) einde aan deze hobby.

In de loop van 2014 is het caviavirus toch weer gaan woekeren. Na overleg in het gezin over het voornemen om toch de caviahobby weer nieuw leven in te blazen, kwamen er enthousiaste reacties, maar ook wensen.

Een caviastal met dezelfde kleurslagen als voorheen en bij voorkeur starten met dieren die raakvlakken hebben met de eigen lijn. Beide klinkt makkelijk maar ligt in de praktijk anders. De afgelopen jaren hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in het caviahobby landschap. Ik heb moeten bemerken dat veel caviafokkers/stallen zijn gestopt en de nadruk is komen te liggen op de verbreding binnen haarstructuren en kleurslagen.

Na wat zoeken op het Internet en bellen van oude contacten en tripjes door Nederland en België hebben we toch een start kunnen maken met onze hobby. Nu er een basis is gelegd zal de komende jaren de nadruk liggen op selectie en kennisvergaring bij collega binnen de caviahobby en het bezoeken van de verschillende jongdierendagen en kleindierenshows.

In 2018 heeft de California tekening an wit donkeroog zijn intreden gedaan binnen onze stal. Leuk om hiermee wat ervaring mee op te doen. Of California een blijvertje blijkt te zijn, de toekomst zal het gaan uitwijzen.

Loading…

Onze stal

Onze stal bestaat uit een zestal open en twee gesloten flats met daarin twee of drie woonlagen die gesplitst kunnen worden middels een plexiglas tussenschot. Door de transparante bakken en het veelal ontbreken van deuren, is er makkelijk contact met de dieren en is er ruime interactie. Onze cavia’s hebben hun eigen ruimte met ruim daglicht en ventilatie en voor de zomer airconditioning en winter verwarming.