Na Jaren van enkelkleurige gladhaar cavia’s in de kleuren zwart, buff, crème en wit (r-o) is de stap genomen om California tekening/uitmonstering te introduceren.

Een nieuwe uitdaging terwijl er met de bestaande kleuren nog voldoende uitdagingen aanwezig zijn.

De California cavia’s komen oorspronkelijk uit Peru. In 2012 werden de eerste Californias naar Europa gebracht. Deze tekening vererft zich dominant en is soortgelijk aan de Himalaya/Rus tekening. Met de California tekening wordt bedoeld de masker aan de kop (peervormig masker en oren) evenals de ledematen en genitaliën.

De uitmonstering is altijd een kleur uit het zwart spectrum (Zwart, Chocolade, blauw, Slate Blue, Lilac of Beige), de lichaamskleur kan elke bekende kleur hebben (doorgaans is de lichaamskleur een kleur uit het rood spectrum ( rood, goud, buff, crème, wit) maar ook agouti en tweekleurig zonder wit is mogelijk. Dieren waarbij de lichaamskleur een kleur uit het zwart specrtum tonen, tonen geen zichtbare aftekeningen.

In de benaming noemt men eerst de lichaamskleur gevolgd door California (voor de aftekening) en de kleur van de aftekening.
De California tekening is een uitmonstering ook wel ‘koude tekening’ genoemd. Dat wil zeggen dat na het warmere jaargetijde minder heldere haren in de aftekening en blekere aftekeningen te vinden zijn. Kortom, de tekening is naar het warmere jaargetijde zwakker in zijn expressie.

Binnenkort hopen we ook de ”New Arrival” van wit donkeroog cavia’s aan te kondigen.